Kunstwerk voor International Architecture Biënnale Rotterdam

In opdracht van de 10e International Architecture Biënnale hebben wij een kunstwerk gestraald en gepoedercoat in RAL6027. Ook het transport van de bouwer naar ons bedrijf en van Rotterdam Coatings naar de tentoonstelling hebben wij verzorgd.
Met de Puinloper roept architectenbureau Monadnock op tot het ontwikkelen van een meer bewuste bouwpraktijk. De gebroken zandloper verbeeldt het verstrijken van de tijd, en daarmee van de mogelijkheden die we hebben om het tij te keren. In Nederland levert de sloop van gebouwen jaarlijks 5 miljard kilogram puin op. Hoewel steeds grotere delen van deze afvalstroom worden gerecycled, blijft slopen als uitgangspunt verkeerd. De ontwerpers herkennen zich in een uitspraak van de Franse architecten Lacaton en Vassal: “Slopen is een daad van geweld.”

Monadnock gelooft zowel in een korte als een lange levensduur van architectuur – zolang deze maar verantwoord is. Transformatie en hergebruik zouden het fundament van de hedendaagse bouwpraktijk moeten zijn. Waarom bij nieuwbouw niet uitgaan van een gebruik van tweehonderd jaar in plaats van dertig jaar? Zolang de reststromen van de bouwpraktijk niet volledig worden gecontroleerd, leveren gebouwen met een korte levensduur een te zware milieubelasting op. De architecten verbazen zich erover dat het gevoel van urgentie in de samenleving ontbreekt.

Datum

22 september, 2022

Categorie

Coating
Poedercoating
Design
Kunst
Architectuur

Klant

Gemeente Rotterdam